Varför D-vitamin?

Okategoriserade Lämna en kommentar  

Att det pratats en del om D-vitamin sista åren har säkert inte gått någon förbi. Vad är det då som är så intressant med D-vitamin? Vi vänder oss som vanligt till vår favoritprofessor Stig Bengmark och söker information och blir som vanligt inspirerade och upplysta. Håll i er nu, här kommer en liten del av det vi läste:

D-vitaminbrist bidrar till många sjukdomar – nästan ALLA

D-vitaminbrist har beskrivits ha samband med bl a dessa tillstånd: allergi i allmänhet, Alzheimers sjukdom, astma, autism, blodförgiftning, cancer, Crohns sjukdom, cystisk fibros, degeneration av gula fläcken (macula), depressioner, diabetes 1 och 2, dålig hörsel, dåliga sportprestationer, eksem, epilepsi, fetma, förkylning, för tidigt åldrande, gravitetsbekymmer och förlossningsproblem, hjärtsjukdomar, hål i tänderna, högt blodtryck, infektioner, infertilitet, influensa, lungsjukdomar inkl KOL, migrän, multipel skleros, muskelsmärtor, munsjukdomar som tandköttsinflammation, karies och tandlossning, njursjukdomar, Parkinsons sjukdom, psoriasis och andra hudsjukdomar, reumatiska sjukdomar, schizofreni, tuberkulos och vaginala flytningar.

D-vitaminbrist behöver inte föreligga vid just den tidpunkten då sjukdomar debuterar, både Multipel skleros och Parkinsons sjukdom har t ex ett starkt samband med perioder av D-vitaminbrist i ett tidigare skede i livet. Studier visar att majoriteten av de som kommer till sjukhuset med kronisk sjukdom har D-vitaminbrist – t ex för operation av diverse kroniska sjukdomar: fetma-operation 57% (mörkhyade 79%), njurtransplantation 67% (mörkhyade 95%), operation av kronisk inflammation av bukspottkörteln 77%, och för att undergå höft/knäprotes 85%.

OJ säger vi och läser vidare att det är i princip omöjligt att via föda få i sig tillräckligt med vitamin D. Däremot är 30 minuters helkroppssolande mitt i sommaren tillräckligt för att tillgodogöra sig flera dagars behov. Nu när solen lyser med sin frånvaro gör vi nordbor klokt i att äta tillskott av det superviktiga D-vitaminet.

thorne-d-vitamin

 

 

 

Vår kompis i vintermörkret. Finns såklart att köpa på kliniken.

 

 

 

 

 

Vill du lära dig allt om D-vitamin så kan du  läsa resten av Stigs krönika HÄR.

Kommentera