De vanligaste besvären vid tennis – axelbesvär

Tennis Lämna en kommentar  

Axelbesvär hos tennisspelare är vanligt förekommande. Tennis är en tekniksport och har många ensidiga rörelser. När axelleden utsätts för ensidig belastning vill musklerna krampa för att skydda leden. Smärta på axelns framsida är det de flesta tennisspelare med axelbesvär söker för. Eftersom muskelkramper lätt kan misstolkas som inflammation är det viktigt att rätt diagnos ställs.

För att en muskel skall kunna fungera 100 %, krävs att nervförsörjningen är optimal. Inskränkt rörlighet i ryggraden, såsom stelhet och låsningar, försämrar musklernas förmåga att arbeta maximalt. Axeln har ett stort rörelseomfång och det är viktigt att bibehålla denna rörlighet. Axelleden och skulderbladet rör sig i synergi vid lyft av armen. När armen lyfts utåt sidan är det viktigt att skulderbladet följer med i rörelsen.

Vi har många muskler runt axeln som är med på att skapa kraft framåt i tennisslaget, men bara två små muskler som bromsar upp samma rörelse. Om belastningen på de bromsande strukturerna blir för stor, uppstår ofta kramp i dessa. Muskelkramper kan projicera (förlägga) smärta till någon annanstans på kroppen. När det gäller den mest belastade muskulaturen i axeln, förläggs smärtan oftast till framsidan av axeln.

Muskelkramp kan lätt misstolkas som inflammation då smärtan kan vara liknande. Vid behandling med anti-inflammatorisk medicin och cortison kan symtomen försvinna under behandlingstiden men återkomma efter en tid. Det är viktigt att försöka skilja på orsak och symtom. Orsaken till smärtan behöver inte komma från samma ställe som symtomet framkommer. Vid bara symtombehandling kan besvären lätt återkomma. Ett långsiktigt tänkande med kompenserande rörelseträning och rehabiliteringsträning är nödvändigt för att undvika att besvären ska komma tillbaks.

Åtgärder för att få bort axelbesvär är rörelseträning och rehabiliteringsträning. Ur behandlingssynpunkt gäller det att få bort muskelkramper med hjälp av till exempel muskelpressur och massage. Detta för att minska slaggprodukter och öka cirkulationen till området. Att öka rörligheten i ryggrad och leder med mobilisering och manipulation behövs för att förbättra nervsignalerna till musklerna.

Lider du av axelbesvär? Ring oss på 08-585 000 09 och ställ dina frågor eller boka en tid!

Kommentera