Antioxidanter

Hälsa, Kost, ProRehab 1 Kommentar

Att det är nyttigt med antioxidanter får man höra och läsa ofta, men vad är det egentligen och varför är det så nyttigt? Vi ska försöka reda ut begreppen!

Alla celler i kroppen har en ämnesomsättning och vid denna ämnesomsättning så bildas det olika restprodukter. Somliga av dessa är av godo och somliga av ondo. I de allra flesta fall klarar kroppen av att ta hand om de skadliga restprodukterna, förutsatt att vi äter en blandad kost och inte är utsatta för höga nivåer av stress.

Vad har nu detta med våra antioxidanter att göra? Jo, antioxidanter är samlingsnamnet för alla de enzymer, hormoner och mineraler som besitter egenskapen att ta hand om och eliminera de skadliga restprodukterna i kroppen!

Antioxidanter finns i stort sett i alla grönsaker och frukter. De är ofta av ett mycket känsligt slag som inte tål vare sig upphettning eller annan processning. Ekologiska växter har visat sig innehålla mer antioxidanter än konventionellt odlade och en annan tumregel är att färgstarka grönsaker, frukter och bär innehåller mer än de av ett blekare slag. På senare tid har man sett att olika typer av antioxidanter samarbetar med varandra och det bästa är därför att få i sig så många olika sorter som möjligt, gärna på samma gång.
Vidare så verkar forskarna ense om att antioxidanter via kosttillskott inte är lika effektiva som antioxidanter man får i sig på naturlig väg. Det har till och med visats att koncentrerade doser med antioxidanter, tillsatta via olika typer av hälsokost, kan ha direkt negativ påverkan på kroppens egna försvar vid vissa sjukdomar.

antioxidanter_0000

Sammanfattningsvis: Ät så många olika sorters grönsaker och frukter du kommer över, gärna ekologiska och så oprocessade som möjligt så kan du lugnt hoppa över kosttillskott innehållande antioxidanter.

Tänk färgstarkt och håll dig frisk!

 

Har du frågor gällande kost och hälsa så hjälper vi på ProRehab gärna till. Välkommen!

 

Svar till Antioxidanter

  1. Massageboll

    Antioxidanter kan man aldrig få nog med information om 🙂 Tack!

    Mvh

     

Kommentera